Educadors/es agroambientals

Qui és i què fan els/les educadors/es agroambientals?
Aquest tipus d’educadors/es ambientals que treballen en l’àmbit de l’agroecologia escolar (o no escolar) solen tenir un vincle amb els moviments socials i per tant volen dinamitzar la societat amb les propostes de l’agroecologia; tenen un peu a l’escola (encarregant-se de l’hort escolar, per exemple) i per tant poden esdevenir docents especialitzats en medi ambient; dediquen una bona proporció del seu temps a la gestió de l’hort, i per tant una mica pagesia dins de l’escola també són.

Aquí provarem d’anar explorant aquesta nova professió, tan clau en l’agroecologia escolar, tot i que no tots els centres compten amb ella dins de les seves plantilles.

Com treballa una educadora agroambiental?

  • De l’estudi realitzat per una estudiant de Magisteri a la UAB, tenim aquest material, una documentació que “entra” dins del dia a dia d’una educadora de Sant Cugat, la MC, a l’escola Pins del Vallès i ens mostra pas a pas què fa en una activitat concreta:

1. Hort P3 A dia 29-04-13

2. Hort P3 B dia 6-05-13

3. Hort P3 A dia 13-05-13

4. Hort P3 B dia 27-05-13

  • Entrevista a tres educadors/es agroambientals: Entrevista de 40 minuts a educador/es agroambientals. La figura de l’educador/a agroambiental neix quan l’educació per la sostenibilitat pren la referència de l’agroecologia. Aquests educadors/es treballen dins del centre escolar o vinculats/des a espais agrícoles. El seu encaix en el món escolar és per una banda ple de dificultats laborals, formatives i de reconeixement, i per l’altra una oportunitat de que els centres puguin dinamitzar projectes que els vinculin a l’agroecologia. La Marta Cabré, la Marta de Buen i el Kevin Fisher valoren diferents aspectes d’aquesta nova feina. Entrevista extreta del material pel documental Sembrant Futur.

educadores(Feu click a la foto, la trobeu també a l’apartat de vídeos).

Hi ha col·lectius d’educadors/es ambientals que se senten clarament identificats amb aquesta definició (en tota o part de la seva activitat, amb aquest o altres noms), com ara:

Educadors/es agroambientals temporals

Al llarg d’aquests anys han treballat temporalment amb nosaltres molta gent a la que volem donar les gràcies!

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.