3. Experiències, projectes, materials i activitats educatives

La nostra manera de treballar no és proposar models iguals per a tothom, sinó la realització d’experiències, adequades a cada actor i cada centre, que després intercanviem. Aquí sota coneixereu aquests projectes. També trobareu activitats més puntuals que es proposen als centres per part de l’Ajuntament i altres actors:

Espiral d’aromàtiques, farmaciola escolar, farmacopea de barri…

Recerques i propostes amb les plantes medicinals com a eix.

 

granjero copy Treballar a través de les llavors:
Com enfocar des de l’agroecologia escolar el treball amb llavors?
Projecte ConEcT-e: Plataforma pensada per la col·laboració de centres escolars i altres actors en favor de la preservació del Coneixement Ecològic Tradicional.
Treball per preguntes a l’hort: 
Plantejament de l’escola Ciutat d’Alba per treballar a l’hort.
 imagen539Cooperativa agrària d’alumnes: una experiència de treball i comercialització a l’INS Arnau Cadell com a adaptació curricular de quart d’ESO. Imatge1Art i hort: una experiència artística de l’hort a la taula (de dibuix) i de la taula a l’hort, realitzat per dues escoles de Sant Cugat: Joan Maragall i Collserola.
xavier Escriptura en blocs: Xavier Fontich (UAB) ens va fer la proposta d’escriure en diferents gèneres discursius i fer per això blocs sobre l’hort.  neneHort solidari del TcM: una experiència de cultiu d’una parcel·la per vendre els productes i amb els diners contribuir a gent desafavorida. Captura de 2013-02-03 10:43:38Assemblees d’hort:
Una experiència de projecte tecnològic fet des de Ciutadania i Valors per centrar-se en la presa de decisions, realitzat a l’escola Gerbert d’Orlhac, a la classe de l’Anna Fitó.
Projectes d’aprenentatge servei a l’hort:
La proposta d’aprenentatge servei ens ha servit per mobilitzar intercanvis entre alumnes.
 Tallers de fer colònies:
Explicat per mestres de les escoles bressol municipals durant una de les trobades ESLV del curs 2010-2011.
Tallers alimentaris per fer ciències:
en aquesta experiència de l’escola Ciutat d’Alba, la cuina i la química són l’àmbit i la dimensió protagonistes.
foto-actaGranges escolars: treball actual sobre les granges escolars com a ampliació de l’àmbit productiu del sistema alimentari escolar. Com afrontem l’alimentació animal? la incloem en el treball alimentari? o ho invisibilitzem? situacio_III a secundària? Plantejaments que ens fem de treball en agroecologia escolar a secundària, que després es van desenvolupant en la resta de les propostes. https://agroecologiaescolar.files.wordpress.com/2012/02/passat-present-futur.jpg?w=300&h=144Memòria de Sant Cugat: passat, present i futur de l’agricultura a Sant Cugat: Unitat didàctica de l’IES Joaquima Pla i Farreras.
deformadaProjecte d’aprenentatge servei sobre la pobresa alimentària: experiència a l’INS Arnau Cadell amb 4rt d’ESO sobre respostes a la pobresa alimentària des de l’agroecologia escolar. Recull de recursos de l’ONG vsf-Justícia Alimentària Global pel seu programa Alimentacció, per primària i secundària, sobre Sobirania Alimentària. a3-IMG_0092 (1)Lleure! Els esplais Pica-Roca i Sarau han organitzat un intercanvi a Cotacachi, i ara la CEEL (Coordinadora d’Entitats d’Educació en el Lleure de Sant Cugat) prepara un hort urbà educatiu.
Conucos escolares de Venezuela. Aquest informe recull una experiència d’horts escolars a Venezuela: “siembra de cultivos autóctonos de la comunidad de Gavidia”. PDE25v1_1024Activitats d’agroecologia escolar del Pla de Dinamització Educativa de Sant Cugat El PDE és una eina municipal que ha ajudat els centres a realitzar activitats de tot tipus, i entre aquestes, es troben les de medi ambient i consum. portadaLlibre d’activitats per l’agroecologia escolar Recull d’activitats que hem elaborat i realitzat aquests anys.
1122_TOT16_pelisTreball amb pel·lícules taquilleres Un plantejament molt interessant: treballar la dimensió cultural de la producció i consum actuals a través de les pel·lícules més actuals i conegudes. Trobareu també un exemple de treball fora de l’agroecologia escolar. IMG_0970Activitats de les entitats que ens han acompanyat a ESLV

Durant els darrers deu cursos han treballat amb nosaltres moltes entitats. Aquestes tenen les seves pròpies propostes educatives, catàlegs d’activitats i temes de treball que podreu conèixer si seguiu els vincles que us deixem en aquest apartat.

hqdefaultEducació ambiental al país dels monocultius: experiència de l’Instituto proTerra de Jaú, Brasil; recuperant persones, terres, selva…
a3-IMG_9711Educació ambiental Ally Kawsay:
I com ho fan a altres països? plantejaments a Cotacachi, Equador: l’Ally Kawsay.
dibaRecull fet per la Diba i altres institucions sobre programes, recursos, projectes i  propostes d’hort (tant escolar com ecològic). Trobareu el material posat en comú a la Comissió d’Horts de la Xarxa i també el programa Com Funciona Barcelona? xcsRecursos fets per la Xarxa de Consum Solidari. Trobareu exposicions, llibres, articles, documents i material didàctic. Tot sobre Sobirania Alimentària.
activitats2Altres activitats, de cursos anteriors i d’altres temes Durant aquests cursos hem deixat enrere moltes activitats per diferents raons, però tenen encara vigència i us poden ser molt útils. Valoració de l’experiència del projecte Jardiners, del curs 2016-17, que és un exemple dels projectes d’Aprenentatge Servei que es realitzen en educació ambiental. En aquest cas, es col·labora entre l’alumnat de secundària del PFI-PTT i l’alumnat de p4 o p5 de l’escola Catalunya. Materials i recursos per a la Sobirania Alimetària
d’ASAC! (Aliança per la Sobirania Alimentària dels Pobles -Catalunya). Diferents eines per informar-se, sensibilitzar i fer propostes d’acció locals -amb un impacte (també) global- en els seus territoris.
I els menjadors escolars?
La nostra experiència particular s’ha centrat més en l’àmbit productiu del sistema alimentari escolar, però què passa amb la resta? aquí reflexionem sobre l’àmbit del consum i els menjadors escolars ecològics.
 Ecomenjadors
A demanda dels centres educatius i de la Taula de Treball d’Alimentació Escolar Ecològica s’ha realitzat aquest material didàctic… activitats per realitzar a l’aula i a l’espai de menjadors, i promoure la implicació i la realització d’iniciatives comunitàries que fomentin el menjar ecològic i socialment just, i la sostenibilitat. Ha estat coordinat i dirigit per l’Àrea de Educació d’Entrepobles i realitzat per Educació per a l’Acció Crítica (EdPAC).
Pla anual de l’hort (2007), article i Quadern de l’alumne de l’escola Jaume Ferran i Clua

Dossier de fa molt de temps però interessant sobre el tipus de treball que feia l’escola de Valldoreix amb l’hort. L’hort està ben integrat en la programació del centre, com es pot veure en el Pla Anual.

Anuncis