3. Experiències, projectes i activitats educatives

La nostra manera de treballar no és proposar models iguals per a tothom, sinó la realització d’experiències, adequades a cada actor i cada centre, que després intercanviem. Aquí sota coneixereu aquests projectes. També trobareu activitats més puntuals que es proposen als centres per part de l’Ajuntament i altres actors:

Espiral d’aromàtiques, farmaciola escolar, farmacopea de barri…

Recerques i propostes amb les plantes medicinals com a eix.

 

granjero copy Treballar a través de les llavors:
Com enfocar des de l’agroecologia escolar el treball amb llavors?
Projecte ConEcT-e: Plataforma pensada per la col·laboració de centres escolars i altres actors en favor de la preservació del Coneixement Ecològic Tradicional.
Treball per preguntes a l’hort: 
Plantejament de l’escola Ciutat d’Alba per treballar a l’hort.
 imagen539Cooperativa agrària d’alumnes: una experiència de treball i comercialització a l’INS Arnau Cadell com a adaptació curricular de quart d’ESO. Imatge1Art i hort: una experiència artística de l’hort a la taula (de dibuix) i de la taula a l’hort, realitzat per dues escoles de Sant Cugat: Joan Maragall i Collserola.
xavier Escriptura en blocs: Xavier Fontich (UAB) ens va fer la proposta d’escriure en diferents gèneres discursius i fer per això blocs sobre l’hort.  neneHort solidari del TcM: una experiència de cultiu d’una parcel·la per vendre els productes i amb els diners contribuir a gent desafavorida. Captura de 2013-02-03 10:43:38Assemblees d’hort:
Una experiència de projecte tecnològic fet des de Ciutadania i Valors per centrar-se en la presa de decisions, realitzat a l’escola Gerbert d’Orlhac, a la classe de l’Anna Fitó.
Projectes d’aprenentatge servei a l’hort:
La proposta d’aprenentatge servei ens ha servit per mobilitzar intercanvis entre alumnes.
 Tallers de fer colònies:
Explicat per mestres de les escoles bressol municipals durant una de les trobades ESLV del curs 2010-2011.
Tallers alimentaris per fer ciències:
en aquesta experiència de l’escola Ciutat d’Alba, la cuina i la química són l’àmbit i la dimensió protagonistes.
foto-actaGranges escolars: treball actual sobre les granges escolars com a ampliació de l’àmbit productiu del sistema alimentari escolar. Com afrontem l’alimentació animal? la incloem en el treball alimentari? o ho invisibilitzem? situacio_III a secundària? Plantejaments que ens fem de treball en agroecologia escolar a secundària, que després es van desenvolupant en la resta de les propostes. https://agroecologiaescolar.files.wordpress.com/2012/02/passat-present-futur.jpg?w=300&h=144Memòria de Sant Cugat: passat, present i futur de l’agricultura a Sant Cugat: Unitat didàctica de l’IES Joaquima Pla i Farreras.
deformadaProjecte d’aprenentatge servei sobre la pobresa alimentària: experiència a l’INS Arnau Cadell amb 4rt d’ESO sobre respostes a la pobresa alimentària des de l’agroecologia escolar. Recull de recursos de l’ONG vsf-Justícia Alimentària Global pel seu programa Alimentacció, per primària i secundària, sobre Sobirania Alimentària. a3-IMG_0092 (1)Lleure! Els esplais Pica-Roca i Sarau han organitzat un intercanvi a Cotacachi, i ara la CEEL (Coordinadora d’Entitats d’Educació en el Lleure de Sant Cugat) prepara un hort urbà educatiu.
Conucos escolares de Venezuela. Aquest informe recull una experiència d’horts escolars a Venezuela: “siembra de cultivos autóctonos de la comunidad de Gavidia”. PDE25v1_1024Activitats d’agroecologia escolar del Pla de Dinamització Educativa de Sant Cugat El PDE és una eina municipal que ha ajudat els centres a realitzar activitats de tot tipus, i entre aquestes, es troben les de medi ambient i consum. portadaLlibre d’activitats per l’agroecologia escolar Recull d’activitats que hem elaborat i realitzat aquests anys.
1122_TOT16_pelisTreball amb pel·lícules taquilleres Un plantejament molt interessant: treballar la dimensió cultural de la producció i consum actuals a través de les pel·lícules més actuals i conegudes. Trobareu també un exemple de treball fora de l’agroecologia escolar. IMG_0970Activitats de les entitats que ens han acompanyat a ESLV

Durant els darrers deu cursos han treballat amb nosaltres moltes entitats. Aquestes tenen les seves pròpies propostes educatives, catàlegs d’activitats i temes de treball que podreu conèixer si seguiu els vincles que us deixem en aquest apartat.

hqdefaultEducació ambiental al país dels monocultius: experiència de l’Instituto proTerra de Jaú, Brasil; recuperant persones, terres, selva…
a3-IMG_9711Educació ambiental Ally Kawsay:
I com ho fan a altres països? plantejaments a Cotacachi, Equador: l’Ally Kawsay.
dibaRecull fet per la Diba i altres institucions sobre programes, recursos, projectes i  propostes d’hort (tant escolar com ecològic). Trobareu el material posat en comú a la Comissió d’Horts de la Xarxa i també el programa Com Funciona Barcelona? xcsRecursos fets per la Xarxa de Consum Solidari. Trobareu exposicions, llibres, articles, documents i material didàctic. Tot sobre Sobirania Alimentària.
activitats2Altres activitats, de cursos anteriors i d’altres temes Durant aquests cursos hem deixat enrere moltes activitats per diferents raons, però tenen encara vigència i us poden ser molt útils. Valoració de l’experiència del projecte Jardiners, del curs 2016-17, que és un exemple dels projectes d’Aprenentatge Servei que es realitzen en educació ambiental. En aquest cas, es col·labora entre l’alumnat de secundària del PFI-PTT i l’alumnat de p4 o p5 de l’escola Catalunya. Materials i recursos per a la Sobirania Alimetària
d’ASAC! (Aliança per la Sobirania Alimentària dels Pobles -Catalunya). Diferents eines per informar-se, sensibilitzar i fer propostes d’acció locals -amb un impacte (també) global- en els seus territoris.
I els menjadors escolars?
La nostra experiència particular s’ha centrat més en l’àmbit productiu del sistema alimentari escolar, però què passa amb la resta? aquí reflexionem sobre l’àmbit del consum i els menjadors escolars ecològics.
 Ecomenjadors
A demanda dels centres educatius i de la Taula de Treball d’Alimentació Escolar Ecològica s’ha realitzat aquest material didàctic… activitats per realitzar a l’aula i a l’espai de menjadors, i promoure la implicació i la realització d’iniciatives comunitàries que fomentin el menjar ecològic i socialment just, i la sostenibilitat. Ha estat coordinat i dirigit per l’Àrea de Educació d’Entrepobles i realitzat per Educació per a l’Acció Crítica (EdPAC).
Anuncis