3. Experiències, projectes, materials i activitats educatives

La nostra manera de treballar és la realització d’experiències, adequades a cada actor i cada centre, que després intercanviem. Molt sovint aquest acompanyament té la forma de recerca universitària que acaba creant propostes educatives. Aquí sota coneixereu aquests projectes. També trobareu activitats més puntuals que es proposen als centres per part de l’Ajuntament i altres actors:

NOVETATS

Activitats amb un hort urbà

L’equip de pràctiques de 2019 a 2021 (Clara Fonts, Laura Alejo, Cristina Vàzquez, Mar Pons, Laura Bertran i Carles Marcilla) han realitzat una experiència amb l’Escola d’Adults a una parcel·la de l’hort urbà de la Xarxa Monestir – Sant Francesc recollida en unes fitxes per activitat que us convidem a conèixer, amb aquest esquema de l’activitat fotosintètica. La proposta parteix del TFG de la Clara Fonts “l’hort com a eina educadora de transformació i reducció de la vulnerabilitat social“.

.

Treball amb la milpa

La cooperativa d’educació i comunicació ambiental Confitura Ambiental SCCL (2020) ha plantejat treballar amb la milpa en aquesta proposta d’activitats escolar inclosa en una licitació.

Activitats per treballar amb la milpa

En aquesta pàgina s’expliquen els elements de la proposta de Confitura Ambiental SCCL de treball amb la milpa per poder-la dur a terme.

Recull de jocs a l’hort

https://agroecologiaescolar.files.wordpress.com/2019/09/portadasara.jpg?w=118&h=150La Sara Buscà (2019) ha recollit i creat fins a 33 jocs per fer a l’hort, un recull molt interessant llest perquè el feu servir als vostres horts escolars d’Infantil i Primària amb conceptes de l’agroecologia escolar.

Guia didàctica per la participa(ss)ió infantil a l’hort escolar com a eina d’educació ambiental

https://agroecologiaescolar.files.wordpress.com/2018/06/ferran_portada_guia.jpg?w=106&h=150

El Ferran Crespo (2018) planteja un treball voluntari i assembleari de l’alumnat per la millora del sistema de compostatge de l’hort a través d’un procés de presa de decisions perquè l’alumnat sigui el protagonista dels canvis.

TREBALL A L’HORT, LLAVORS, PLANTES MEDICINALS, Coneixement Ecològic Tradicional

Assemblees a l’hort de l’escola

Captura de 2013-02-03 10:43:38La Miren Rekondo (2015) proposa un procés en 9 passes per desenvolupar un projecte tecnològic en que l’alumnat construeixi la seva acció tecnològica de reg. Sorgeix d’una experiència feta a Ciutadania i Valors per centrar-se en la presa de decisions, que la Miren va investigar a la seva tesi doctoral. Conegueu la recerca a l’apartat de recerca d’aquest web.

Treballar a través de les llavors

granjero copyCom enfocar des de l’agroecologia escolar el treball amb llavors? Aquí un recull de propostes i idees al respecte, sorgit del treball del grup ESLV a través de diversos cursos.

CURAE: tenint cura del planeta, de la salut i de l’alimentació

https://sites.google.com/a/fje.edu/curae/_/rsrc/1531042448291/config/1.png.1531042447927.png

L’Alba Solé (2018) ha creat aquest site de propostes educatives amb la intenció de fer-nos conscients que tot el que fem al nostre voltant ens afecta, tant en positiu com en negatiu.

Projecte ConEcT-e (Compartint el CONeixement ECològic Tradicional)

És una plataforma interactiva de recollida i transmissió de coneixements tradicionals relatius a plantes, animals, fongs, varietats tradicionals de cultius o ecosistemes. … La plataforma CONECT-e presenta un format wiki, amb l’objectiu de que qualsevol persona pugui registrar-se i compartir a través de la web els coneixements i pràctiques tradicionals que han adquirit de la seva gent gran parlant amb ells i veient com ho aplicaven en el dia a dia.

Espiral d’aromàtiques, farmaciola escolar, farmacopea de barri…

Recerques i propostes amb les plantes medicinals com a eix.

Llavors amb història

https://agroecologiaescolar.files.wordpress.com/2018/01/portadaberta.jpg?w=119&h=150

La Berta Castellà (2017) proposa un itinerari d’activitats per treballar a través de les llavors a l’hort escolar, en un treball multidisciplinar tecnològic, social i ecològic.

Pla anual de l’hort (2007), article i Quadern de l’alumne de l’escola Jaume Ferran i Clua

Dossier de fa molt de temps però interessant sobre el tipus de treball que feia l’escola de Valldoreix amb l’hort. L’hort està ben integrat en la programació del centre, com es pot veure en el Pla Anual. Presentat pel Francesc Carbó en els inicis del grup ESLV.

Granges escolars

foto-actaTreball sobre les granges escolars com a ampliació de l’àmbit productiu del sistema alimentari escolar. Com afrontem l’alimentació animal? la incloem en el treball alimentari? o ho invisibilitzem?

INFANTIL

Tallers de fer colònies

Explicat per mestres de les escoles bressol municipals durant una de les trobades ESLV del curs 2010-2011.

Treball per preguntes a l’hort

La ciència escolar sorgeix a vegades d’algun fet inesperat que passa a l’escola i suscita preguntes. Plantejament de l’escola santcugatenca Ciutat d’Alba per treballar les ciències a l’hort d’Infantil, exposada en el grup ESLV per la mestra Mercè Aguas.

Tallers alimentaris per fer ciències

En aquesta experiència de l’escola Ciutat d’Alba, la cuina i la química són l’àmbit i la dimensió protagonistes per desenvolupar les ciències a l’aula en connexió amb el treball a l’hort escolar ecològic. Explicat per la Mercè Aguas a ESLV.

SECUNDÀRIA I APS

I a secundària?

situacio_IIPlantejaments que ens fem a ESLV de treball en agroecologia escolar a secundària, que després es van desenvolupant en la resta de les propostes.

Cooperativa agrària d’alumnes

imagen539Una experiència de treball i comercialització a l’INS santcugatenc Arnau Cadell com a adaptació curricular de quart d’ESO, amb participació de diferents actors com Doble Via i VSF-Justícia Alimentària.

Memòria de Sant Cugat: passat, present i futur de l’agricultura a Sant Cugat

https://agroecologiaescolar.files.wordpress.com/2012/02/passat-present-futur.jpg?w=300&h=144Unitat didàctica de l’IES Joaquima Pla i Farreras presentada a l’ESLV.

Projecte d’aprenentatge servei sobre la pobresa alimentària

deformadaExperiència a l’INS Arnau Cadell amb 4rt d’ESO sobre respostes a la pobresa alimentària des de l’agroecologia escolar, amb suport de MEL-Educació Ambiental.

Projectes d’aprenentatge servei a l’hort

Experiències d’aprenentatge servei que han servit per mobilitzar intercanvis entre alumnes, realitzades per ESLV a partir del curs 2011-13.

Hort solidari de l’escola Turó can Mates
neneExperiència de cultiu voluntari d’una parcel·la de l’hort escolar motivat per una causa solidària, per vendre els productes al llarg del curs i amb els diners contribuir a gent desafavorida.
Valoració de l’experiència del projecte Jardiners, ApS del PFI

Un exemple dels projectes d’Aprenentatge Servei que es realitzen en educació ambiental a Sant Cugat. En aquest cas, es col·labora entre l’alumnat de secundària del PFI-PTT i l’alumnat de p4 o p5 de l’escola Catalunya.

ALTRES LLENGUATGES

Art i hort

Imatge1Una experiència artística de l’hort a la taula (de dibuix) i de la taula a l’hort, realitzat per dues escoles de Sant Cugat: Joan Maragall i Collserola. Presentada en el grup de treball ESLV per les mestres Isabel Gómez i Imma Ballester, amb la col·laboració del taller d’educació artística Triangle.

Escriptura en blogs

xavierEs pot treballar la llengua a l’hort? El Xavier Fontich (UAB) ens va fer a ESLV la proposta d’escriure en diferents gèneres discursius i fer, per això, blogs sobre l’hort. Aquest és l’origen del nostre blog, http:// agroecologiaescolar.wordpress.com

CONSUM, MENJADORS
I els menjadors escolars?
La nostra experiència particular s’ha centrat en els primers anys més en l’àmbit productiu del sistema alimentari escolar, però què passa amb la resta? aquí reflexionem sobre l’àmbit del consum i els menjadors escolars ecològics. És l’àmit del sistema alimentari escolar que estem treballant també ara.
Proposta 360º de treball sobre el sistema alimentari escolar sencer

Aquesta prova pilot que es realitza a l’escola Pi d’en Xandri s’ha preparat entre tots els actors de l’agroecologia escolar, i promou un projecte que recorre tots els espais: aula, hort, cuina, pagesia i menjador.

¿Qué sabemos de lo que comemos? 99 preguntas y 99 experiencias para aprender a vivir en un mundo justo y sostenible“.

Material educatiu d’Ecologistas en Acción: “… Frente a las propuestas curriculares que enumeran contenidos incuestionables, este proyecto trata de preguntas que cuestionen las “certezas” que nos transmite el pensamiento único”.

Ecomenjadors

A demanda dels centres educatius i de la Taula de Treball d’Alimentació Escolar Ecològica s’ha realitzat aquest material didàctic… activitats per realitzar a l’aula i a l’espai de menjadors, i promoure la implicació i la realització d’iniciatives comunitàries que fomentin el menjar ecològic i socialment just, i la sostenibilitat. Ha estat coordinat i dirigit per l’Àrea de Educació d’Entrepobles i realitzat per Educació per a l’Acció Crítica (EdPAC).

RECULLS D’ACTIVITATS I MÉS RECURSOS
Treball amb pel·lícules taquilleres

1122_TOT16_pelis

Aquí coneixereu una proposta per treballar la dimensió cultural de la producció i consum actuals a través de les pel·lícules més actuals i conegudes. Trobareu també un exemple de treball fora de l’agroecologia escolar.

Recull de recursos de l’ONG vsf-Justícia Alimentària Global

Programa Alimentacció, per primària i secundària, sobre Sobirania Alimentària.

Llibre d’activitats per l’agroecologia escolar

portadaRecull d’activitats que hem elaborat i realitzat aquests anys.

Activitats d’agroecologia escolar del Pla de Dinamització Educativa de Sant Cugat

PDE25v1_1024El PDE és una eina municipal que ha ajudat els centres a realitzar activitats de tot tipus, i entre aquestes, es troben les de medi ambient.

Altres activitats, de cursos anteriors i d’altres temes
activitats2Durant aquests cursos hem deixat enrere moltes activitats per diferents raons, però tenen encara vigència i us poden ser útils.

Activitats de les entitats que ens han acompanyat a ESLV

IMG_0970Durant els darrers deu cursos han treballat amb nosaltres moltes entitats. Aquestes tenen les seves pròpies propostes educatives, catàlegs d’activitats i temes de treball que podreu conèixer si seguiu els vincles que us deixem en aquest apartat.

Recursos fets per la Xarxa de Consum Solidari

xcsTrobareu exposicions, llibres, articles, documents i material didàctic. Tot sobre Sobirania Alimentària.

Materials i recursos per a la Sobirania Alimentària
ASAC! (Aliança per la Sobirania Alimentària dels Pobles -Catalunya). Diferents eines per informar-se, sensibilitzar i fer propostes d’acció locals -amb un impacte (també) global- en els seus territoris.
Recull fet per la Diba i altres institucions

dibaProgrames, recursos, projectes i  propostes d’hort (tant escolar com ecològic). Trobareu el material posat en comú a la Comissió d’Horts de la Xarxa i també el programa Com Funciona Barcelona?

Exposició sobre l’agroecologia escolar. 

Conjunt de conceptes i frases de l’agroecologia escolar, en castellà, en pdf i en ppt, que s’ha penjat a una paret a Torrelodones i calia muntar l’exposició amb cordills que lligaven els conceptes. Gens fàcil!

MÉS ENLLÀ DE LA NOSTRA GEOGRAFIA
Educació ambiental Ally Kawsay

a3-IMG_9711I com ho fan a altres països? plantejaments a Cotacachi, Equador: l’Ally Kawsay.

Educació ambiental al país dels monocultius

hqdefaultExperiència de l’Instituto proTerra de Jaú, Brasil; recuperant persones, terres, selva..

Conucos escolares de Venezuela

Aquest informe recull una experiència d’horts escolars a Venezuela: “siembra de cultivos autóctonos de la comunidad de Gavidia”.