Curs acabat agroecològic

El curs 2018-19 ha estat especial en l’Agroecologia Escolar. Mentre els centres van desenvolupant els seus projectes relacionats amb l’hort escolar ecològic i altres aspectes, s’han organitzat tres projectes singulars que ens faran avançar també per altres camins:

Menjadors de molta proximitat

Aquest curs (marcat per la lluita dels menjadors escolars) ha estat l’explosió dels menjadors escolars de proximitat! Els centres escolars que comparteixen la gestió del menjador de Paidos (escoles Collserola, Joan Maragall, Pi d’en Xandri, Gerbert d’Orlhac, Olivera i Ciutat d’Alba) s’han llençat al consum de proximitat, de la pagesia de Collserola: el Jaume del Papiol, la Rural, l’Ortiga i can Domènech han estat proveint els menjadors escolars en una experiència que trenca els tòpics de que és impossible! El programa Alimentem Collserola ha permès aquesta realitat.

L’escola Pi d’en Xandri ha estat preparant pel curs que ve, arrel d’aquesta connexió menjadors-pagesia, un projecte educatiu transversal que mobilitza tots els actors al llarg del sistema alimentari escolar: alumnes; mestres de p5, segon i 5è; equip de cuina; educadora de l’hort i finalment pagesia. Així, els projectes lectiu i de lleure-menjador del centre treballen junts amb el projecte agroecològic de l’Ortiga. Aquí teniu el projecte que s’ha treballat amb el suport de l’Ajuntament i alumnes de Ciències Ambientals i Biologia de la UB, del Màster de Nutrició i Alimentació de la UOC i del postgrau de Dinamització Local agroecològica de la UAB.

El projecte es podrà conèixer aviat en un parell de treballs de recerca. Ja us anirem explicant com es va desenvolupant el curs que ve. Es tracta d’un projecte pilot que esperem estendre a tots els centres de Sant Cugat. L’objectiu sempre és afavorir que l’alumnat transformi el sistema alimentari escolar amb criteris de justícia i sostenibilitat.

L’obrador escolar

Per una altra banda, un altre projecte ben curiós s’ha estat preparant, aquesta vegada gràcies a l’aposta de l’institut Arnau Cadell, la cooperativa que gestiona el seu menjador: Doble Via i el centre ocupacional Jeroni de Moragas.

En els pressupostos participatius de Sant Cugat una proposta no va triomfar: “la Cuina de Collserola“, un projecte d’obrador comunitari per la pagesia propera. Els obradors comunitaris  juguen un paper molt important en la dinamització de l’agricultura ecològica, ja que permeten que es puguin desenvolupar projectes locals d’elaboració de pa, hamburgueses veganes, galetes, flors aromàtiques tancades en embalatges (per dir-vos els que hem estat treballant aquest temps), etc. És a dir, el sector d’elaboradores necessita aquests espais que compten amb les condicions i els permisos per poder sortir al mercat. Per una altra banda, la pagesia pot fer-los servir en el moment que tenen excedents, per fer melmelades, conserves, etc, i així ampliar la seva oferta i evitar el malbaratament alimentari. Si l’obrador més proper està lluny, o en mans d’empreses que cobren molt perquè el puguis fer servir, aquestes oportunitats no existeixen. A Collserola no hi ha obrador i en canvi la pagesia local i el sector d’elaboradores el necessiten.

Però aquest curs hem estat treballant un munt d’actors per fer realitat un obrador a l’institut Arnau Cadell, a partir del curs que ve: l’Ortiga, Doble Via, l’Ajuntament, Jeroni de Moragas, etc. El centre ocupacional Jeroni de Moragas, quan la cuina del centre tanqui cada dia, entrarà a fer unes galetes. Això obrirà la porta no només a altres productors/es, sinó també a projectes educatius al voltant de la transformació alimentària. Un obrador escolar apropa la comunitat escolar a la pagesa, el que afavoreix una col·laboració molt desitjable. Ja sabeu que si la humanitat vol continuar habitant aquest planeta haurà de deixar de perdre la seva capacitat de produir aliments de manera sostenible, i haurà de tornar a connectar amb la terra i els seus ritmes.

El programa Recooperem

Finalment, el curs que ve serà el de la posada en marxa del programa Recooperem, impulsat pel Consell Comarcal del Vallès Occidental, el Consorci de Residus (també de la comarca) i l’Agència Catalana de Salut Pública. Aquest programa és una resposta al malbaratament alimentari, que com haureu sentit és del 30%!

El programa promou que es congeli el menjar que ja s’ha cuinat a la cuina escolar i que no s’ha arribat a servir, ja que algun/a alumne/a no han arribat a l’escola. Amb uns quants dies, la quantitat de menjar congelat és suficient perquè una entitat social passi a recollir-lo i el pugui fer servir en els seus projectes d’ajuda alimentària. També es pot tornar a inserir en el circuit alimentari a través de les famílies, associacions de consum, etc. Es tracta de donar una segona oportunitat a aquest menjar.

A més a més del menjar que ja s’ha cuinat i no servit, el malbaratament alimentari es produeix 1) per allò que es deixa al plat i 2) sobretot per allò que el sistema alimentari ha anat deixant al seu pas. Quan els monocultius produeixen peces de fruita que no compleixen l’estàndard que vol el supermercat, els aliments es queden als camps. Si és molta quantitat, pot passar que no es descomposi amb oxigen i per tant fermenti, generant metà (gas amb potent efecte hivernacle). També el transport de llarga distància i el magatzematge de llarga durada produeixen malbaratament.

Si a més tenim en compte l’enorme quantitat d’energia fòssil que entra al sistema alimentari de l’agroindústria convencional, així com la quantitat d’aigua i la contaminació que es produeix pels pesticides i adobs químics, la pèrdua del 30% és més escandalosa encara. Per això, pensem que el pitjor malbaratament és apostar per l’agricultura industrial globalitzada. Tot això i més hem estat treballant per oferir activitats educatives que acompanyin el programa.

Aquest curs el programa Recooperem, després de ser rebut amb entusiasme per diversos centres, ha estat aturat a causa de la coneguda lentitud de la burocràcia municipal. Actualment, però, ja s’ha desencallat i el curs que ve centres com el Joan Maragall, el Pi d’en Xandri, el Gerbert d’Orlhac, el Turó can Mates o el Thau podran començar a evitar el malbaratament de les seves cuines amb la col·laboració (enorme feina) de l’entitat Gilgal Solidari. També, però, cal recordar que hi ha centres com l’escola Catalunya que fa temps que promouen el tema i tenen altres sistemes ja en marxa.