AVIÀ CEDEIX ESPIGUES DE BLAT ALS NENS I NENES DE SANT CUGAT PER APRENDRE LES TASQUES AGRÍCOLES TRADICIONALS

Ja fa 5 anys que les escoles de Sant Cugat del Vallès venen a Can Monmany a investigar i aprendre sobre el cicle del blat i dels cereals del nostre Territori, a través d’una activitat dinamitzada per l’equip d’educadores de l’Ortiga anomenada Fem pa, de la llavor a la boca.

En aquesta activitat els nens i nenes de cicle mig de primària tenen l’oportunitat d’experimentar directament amb les tasques tradicionals de la sembra, batuda, mòlta del cereals i fins i tot de crear un paller!

Totes aquestes tasques es fan reals gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament d’Avià, que cada any organitzen “LA  FESTA DEL SEGAR I EL BATRE” al mes de juliol, coincidint amb l’època de collita del blat. Avià cedeixen a la cooperativa L’Ortiga una part de les espigues que es cullen durant la jornada de la festa per tal de que es puguin fer servir en la dinamització de l’activitat.

Així doncs, gràcies en aquesta col·laboració més de 400 nens i nenes aprenen el quefer tradicional amb la pràctica directa la forma de separar el gra de la palla, de sembrar cereals i de fer  pallers.

blatLa Festa del segar i el batre s’organitza a Avià cada segon diumenge de juliol. Una colla de segadors d’Avià (el Berguedà) celebra aquesta festa que té per objectiu retre homenatge a la figura del pagès tot rememorant el quefer tradicional de les feines al camp. És un acte protagonitzat per les demostracions pràctiques de les feines de segar i batre, tal i com es feien antigament, amb animals i les eines que s’empraven per a realitzar les tasques al camp. Per la particularitat i el bon ambient assistir en aquesta Festa es pot convertir en una tradició també a les famílies. Animeu-vos a anar-hi en família, segur que serà una ocasió molt especial.

blat2l’Ortigacoop