III FÒRUM XESC fet!

El 18 de novembre 2016 hem realitzat a la casa de cultura i el claustre del Monestir el III Fòrum de la Xarxa d’Escoles per la Sostenibilitat de Catalunya (XESC) pel Vallès Occidental i secundària.

img-20161118-wa0000

Han participat 20 centres, educadors/es i institucions (unes 70 persones):

  • Centres: Nostra Sra de Montserrat, L’Estatut, Can Mas, fedac Santa Coloma, Barcanova, Mare de Déu del Carme, Duc de Montblanc, Vacarisses, Sentmenat, Joaquima Vedruna i de Sant Cugat: Thau, Tretzevents i Arnau Cadell.
  • Altres: L’Ortigacoop sccl, VSF Justícia Alimentària Global, MEL Educació ambiental, UAB, Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Sant Cugat.

El lema ha estat “Participació”.

La benvinguda ha anat a càrrec de:

Josep Lluís Serrano, director de l’INS Arnau Cadell; Anna Rodríguez, alumna de l’INS Sentmenat; Pilar Carasa, cap del Servei d’Innovació i Formació de l’Educació Secundària Obligatòria del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya; Esther Salat, regidora d’Educació, Ocupació, Formació i Família de Sant Cugat; Marta Subirà i Roca, Secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

img-20161118-wa0001El professorat ha fet un Tast d’experiències: INS Arnau Cadell (Sant Cugat): Cooperativa Arnau Verd; Col·legi Sant Ramon Nonat (Barcelona): L’Eskamot Verd, un exemple de Comitè ambiental a secundària; Núria Fusté (Professora i formadora de formadors): Com motivar?

L’alumnat també ha fet una Descoberta de projectes: Col·legi Sant Ramon Nonat (Barcelona): L’Eskamot Verd, un exemple de Comitè ambiental a secundària; Tinguem Cura del Planeta, procés de participació que convida joves de tot el món a reflexionar i actuar per millorar el planeta.

img-20161118-wa0007Després, els dos col·lectius han intercanviat les seves experiències i han reflexionat sobre com fer-ho millor. Finalment, hem visitat el Claustre del Monestir i ens ha rebut un monjo cistercenc del passat que ens ha convidat a recuperar el sentit del diner antic: un vehicle per l’intercanvi, i no un mecanisme d’enriquiment per fer més diners encara: hem fet un intercanvi de béns i serveis.

Podeu veure el reportatge que n’ha fet Vallès Educa a partir del minut 10’30”: http://votv.xiptv.cat/el-valles-educa/capitol/temporada-3-capitol-3