Sant Jordi amb roses sense espines socials i ambientals

Per tercer any, amb la Societat Catalana d’Educació Ambiental promourem la campanya #RosesSenseEspines perquè les roses de Sant Jordi no es comprin als llocs d’exportació mundial de roses (Kenya, Tanzània, Equador, Bolívia, Colòmbia), ja que es tracta d’una situació denunciada per tema de drets humans dels treballadores i treballadores i per tema d’impacte ambiental. Com us podeu imaginar, el monocultiu de roses per Sant Jordi és dels més forçats possible. Per Sant Valentí es dóna la mateixa situació, molt agreujada per la quantitat de flors que es demanen mundialment per consumir en un sol dia. Però Catalunya ha convertit, malauradament, aquesta bonica tradició en un problema real que hem d’aconseguir transformar.

1178_foto_rosessenseespines(feu clic i anireu al web de la campanya)

No és fàcil, ara mateix existeix a Teià (Beltran, puiber@telefonica.net 667 37 35 94), a Vilassar (Floriach, magda@rosesfloriach.com 649 888 153) i Pla de l’Estany (que fa roses a València,  www.rosesxsantjordi.es 932 378 196, 660 567 340), uns/es productor/es de roses autòctones, i en deu haver més que no tenim localitzats, però es tracta d’una proporció relativament petita. Per una banda, simplement no és possible mantenir el consum de flors per un mateix dia de forma tan massiva. Només amb potents químics i forçant la mà d’obra ho aconsegueixen els hivernacles, que són denunciats als països exportadors.

Us oferim aquí una història ben impressionant del Rogelio Simbaña, un equatorià que s’hi va dedicar i ara és mestre de permacultura i agroecologia. Pot ser un suport útil per una feina educativa emmarcant el fenomen de les roses de Sant Jordi en l’agroecologia. El propi web aporta més informació interessant.

Pensem-hi! és molt bona oportunitat per entendre la Revolució Verda, per imaginar alternatives possibles… I ens permet participar en un dia ben significatiu de la nostra cultura, veure com els costums culturals poden convertir-se en una mercaderia i com es pot revertir el procés. La creativitat, les manualitats i la imaginació juguen a favor nostre.