Taula rodona: Una mirada crítica a l’educació ambiental

Us convidem a la Taula Rodona :”On som i on volem anar?” a la Sala de les Cotxeres, Palau Robert*, Barcelona, 15 de setembre, 2015, 18h

Presentadors: Lucie Sauvé (Montreal, Canadà) i Pablo Meira (Galicia, Espanya); Moderadora: Mariona Espinet (Catalunya, Espanya)

Organitza: Departament de Didàctica de la Matemàtica i de les Ciències Experimentals i Grup Gresc@, Universitat Autònoma de Barcelona

Col·laboració: Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de CatalunyaSCEA (Societat Catalana d’Educació Ambiental), XESC (Xarxa d’Escoles per la Sostenibilitat de Catalunya) i Palau Robert (*).

Es necessària l’educació ambiental avui o es tracta d’un luxe propi de les èpoques de bonança econòmica? Quin paper pot tenir l’educació ambiental per promoure el canvi cap a una societat més justa i sostenible? De quina manera podem preparar els i les educadores ambientals del futur que hauran d’actuar com a mediadors en aquest procés? Lucie Suavé i Pablo Meira són persones que creuen en l’educació ambiental i la consideren necessària, urgent i imprescindible en el món d’avui. L’educació ambiental  pot ser una eina poderosa, crítica i un bon camí de futur a les mans de tothom. Aquesta activitat tindrà lloc en el marc de la celebració dels 40 anys del  primer itinerari de natura a l’Estat Espanyol, al bosc de Santiga (Barberà del Vallès), i els 30 anys de la fundació de la Societat Catalana d’Educació  Ambiental (SCEA).

Lucie Sauvé és professora del Departament de Didàctica de la Facultat de Ciències de l’Educació de la Université du Québec à Montréal (UQÀM). És directora del Centre de recerca i educació i capacitació ambiental i eco ciutadana i membre de l’Institut de Ciències del medi Ambient. Dirigeix també la revista Éducation relative à l’environnement – Regards, Recherches, Réflexions. Els seus camps de treball estan relacionats amb la dimensió crítica i política de l’educació, les dinàmiques de mobilització ciutadana en relació al medi ambient i eco desenvolupament, l’educació per la salut ambiental, i els reptes de la capacitació dels educadors i els líders comunitaris. Des de fa vint anys també dirigeix projectes de col·laboració interuniversitària i d’acció eco social a l’Amèrica Llatina.

Pablo Meira és doctor en Ciències de l’Educació i Professor d’Educació Ambiental a la Universitat de Santiago de Compostel·la. Membre del Grup de Recerca en Pedagogia Social i Educació Ambiental (SEPA). Les seves línies d’investigació se centren en l’estudi dels fonaments teòrics, ideològics i ètics de l’Educació Ambiental (EA), l’educació i la comunicació relacionada amb el canvi climàtic i el desenvolupament estratègic de la EA. Ha participat en l’elaboració i avaluació de diferents estratègies territorials d’EA a Espanya. Coordinador del Projecte Fènix d’Avaluació de l’Estratègia Gallega d’Educació Ambiental, president de la Societat Gallega d’Educació Ambiental i premi Maria Barbeito d’investigació pedagògica a 2009.

(*) Al Palau Robert també es realitza l’exposició i activitats: Camins de natura, itineraris vitals (SCEA).