Secundària i agroecologia escolar

En el grup ESLV, durant aquests set cursos passats de treball, la secundària ha estat present sempre en nombre constant de representants, i s’han realitzat projectes ben interessants. Els més destacables, però no els únics, són aquests:

  • Aprenentatge Servei: l’alumnat de secundària s’ha format en temes diversos (manteniment de l’hort ecològic, compostatge, herbes remeieres, llegendes locals agrícoles com la de Sant Medir o Sant Galderich, conservació a un banc de llavors, etc) per organitzar jornades formatives per alumnat de primària i educació infantil. Aquesta dinàmica ha permés fer créixer la nostra xarxa entre l’alumnat, i ha estat ben motivadora. També han anat a col·laborar amb el col·lectiu l’Ortiga, a can Monmany, amb la construcció d’una tanca viva d’aromàtiques, que aporta biodiversitat a l’ecosistema i millora els cultius ecològics.
  • Una unitat didàctica de ciències socials sobre el passat, el present i el futur de l’agricultura al nostre municipi. Van participar avis de Sant Cugat (Jaume Grau, Joan Tortosa i Tomàs Grau), la investigadora Maria Estruch i els joves de cooperatives de consum Kevin Fisher i Joana Calsamíglia Ho podeu llegir a la Memòria de Sant Cugat. Passat, present i futur de l’Agricultura a Sant Cugat
  • Treballs de recerca: l’alumnat més gran fa recerques, especialment a batxillerat, que li permet mobilitzar tots els coneixements adquirits i fer una aportació a la comunitat. Per posar alguns exemples, s’han fet recerques sobre els horts escolars a Sant Cugat, sobre la biodiversitat al municipi, sobre la masia catalana i el seu funcionament, sobre el cicle de vida dels materials, i han acabat en propostes com ara la declaració de Sant Cugat Municipi Lliure de Transgènics, que va ser aprovada pel Ple de la nostra ciutat, o un hort social pel municipi de Rellinars.

A partir d’ara, s’engeguen nous projectes que ja anirem explicant. Entre aquests, us informarem de la feina que realitzen els esplais Sarau i Pica-Roca, des del lleure, per contribuir a l’agroecologia escolar de la secundària a Sant Cugat.

Moltes gràcies per tanta feina!