Ens visita Yasmin, de Via Campesina d’Hondures, als horts escolars ecològics de Sant Cugat

La Yasmin és una dona jove, promotora social i agrícola hondurenya que treballa a la CODINCA, el Consejo para el Desarrollo Integral de la Mujer Campesina, una organització d’Hondures que pertany a Via Campesina. Treballa per la recuperació dels sabers tradicionals agrícoles de la dona camperola al seu país sota la perspectiva de l’agroecologia i per la sobirania alimentària.

IMG_0983En realitat… millor que ens ho expliqui ella! (fes clic):

IMG_0985Ha vingut amb vsf-Justícia Alimentària Global, amb el programa Alimentaccion i la Xarxa d’Escoles per un Món Rural Viu, xarxa en la que participem des de fa poc com a xarxa d’Agenda 21 Escolar. Ha vingut a Sant Cugat a conèixer els nostres horts escolars ecològics. Amb els alumnes de l’IES Angeleta Ferrer i Sensat van conversar sobre els usos de les plantes medicinals. La Yasmin ens ha explicat que a Hondures recullen i cuinen la lavanda (l’espígol) com a repel·lent de plagues dels tomàquets, contra la mosca blanca, en els seus horts. També per fer “asistín”, un extracte que fan servir per fregar el terra. És una tècnica tradicional, ecològica i local que deixa molt bona bona olor i a més espanta els mosquits, ja que no els agrada l’aroma de la lavanda. Per això la cuinen amb aigua i el líquid resultant el fan servir directament per fregar el terra. Una branca de romaní, en infusió, els serveix contra dolors menstruals i contra mals d’estómacs per infants, i en massatge els relaxa per dormir.

Les alumnes li van fer preguntes perquè estan fent parcel·les experimentals a dins i a fora del seu hivernacle, i tenien la inquietud de saber si ho estaven fent bé. La professora, l’Anna Castellví, va ensenyar-li uns pèsols, que anomenen “chícharos”, i les faves, llavors que ella no coneixia.

A l’escola Gerbert d’Orlhac va ser presentada al grup que anava a treballar a l’hort, i ella va explicar això (fes clic):

IMG_0988Poc després, la Yasmin va estar ajudant al grup a treure la grama que vol envair l’hort, i també a garbellar la terra. L’Anna Valderrama, educadora de l’hort, va explicar-li que l’alumnat, que en teoria és urbanita i inculte en el maneig de la terra, es fa molt seus els horts i insisteix en sortir a treballar-hi. Fins i tot es malfia de quan les mares i pares venen a ajudar a l’hort escolar, perquè diuen que “no ho sabran fer bé”! A la Yasmin, que és camperola des de que era petita, li ha agradat veure escoles obertes a aquestes activitats i a rebre persones camperoles, ja que explica que les escoles d’Hondures són molt més tancades, i el govern fa campanya contrària a l’agroecologia.

IMG_0996

A Hondures treballa a promovent l’agroecologia i la sobirania alimentària entre dones camperoles i els seus fills i filles, que han d’organitzar-se per superar la doble opressió que pateixen: el patriarcat i el capitalisme.

IMG_0970Igual que nosaltres, però a escales diferents és clar, recuperen les llavors tradicionals que per l’acció de les multinacionals agrícoles s’estan perdent. Recuperen la biodiversitat cultivada que els dóna independència davant d’empreses com Monsanto i altres.

Molta sort, Yasmin, seguirem en contacte!

IMG_0984