11.Malbaratament alimentari

En aquest apartat del blog hem agrupat informació i recursos per treballar el malbaratament alimentari al centre, en el marc del projecte Recooperem que s’està desenvolupant en centres educatius per part del Consell Comarcal i el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental.

El projecte Recooperem és una iniciativa de caire social que s’inclou dins del Programa de població fràgil i inclusió social amb l’objectiu de donar suport a les persones més vulnerables per lluitar contra la pobresa i afavorir l’equitat d’accés a recursos. Alhora, el projecte aconsegueix reduir el nombre d’aliments en bon estat,  aptes pel consum, que actualment acaben a les escombraries ja que no existia cap canal d’aprofitament organitzat. El projecte consisteix en recuperar els àpats sobrants del servei de menjador, preparar-los en tupers, congelar-los i distribuir-los entre la població que compleix uns determinats requisits, reduint així el malbaratament alimentari.

Què és el malbaratament alimentari?

El malbaratament alimentari no només inclou la pèrdua d’aliments produïts, sinó també els recursos agraris que s’utilitzen de manera innecessària o ineficient. És a dir que suposa el malbaratament de la producció i dels recursos, amb el conseqüent malbaratament de nutrients destinats al consum humà.

Quan es parla de malbaratament alimentari sovint es posa el focus en el consumidor final, al qual se’n fa responsable. S’acostuma a transmetre la idea que canviant els hàbits de compra i gestió domèstica dels aliments es reduiria de manea considerable el malbaratament. Però sembla raonable pensar que si són molt els agents implicats en la cadena alimentària, no només ha de ser el consumidor final el responsable d’aquesta problemàtica.

Aqui trobareu un video resum de la FAO sobre malbaratament alimentari: https://www.youtube.com/watch?v=7uhicBad4VM

Quines són les causes? La cultura del consum, la ineficiència logística de la industria agroalimentària i el model agroalimentari convencional.

On es produeix? El malbaratament alimentari es produeix al llarg de tota la cadena agroalimentària.

malbaratament d'aliments

Malbaratament d’aliments al llarg de la cadena. Font: elaboració pròpia

Recursos pel professorat:

  1. dades per calcular el malbaratament del tomàquet a Catalunya. Font: elaboració pròpia a partir de dades del TFG “Malbaratament alimentari del tomàquet de penjar a Catalunya” de la Cristina Cabot, i del Llibre estadístic de Mercabarna 2017.
  2. Exposició sobre malbaratament alimentari. Font:Xarxa de Consum Solidari.
  3. Taller teatralitzat sobre malbaratament alimentari a les escoles. AGAM: Com arribar a ser AGent AntiMalbaratament alimentari.Font: Agència Catalana de Seguretat Alimentària.
  4. Buen aprovecho: guia pràctica per reduir el malbaratament alimentari als centres educatius. Font: Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient.

Per saber-ne més:

  1. Xavier Montagut i Jordi Gascón Alimentos desperdiciados: un análisis del derroche alimentario desde la soberania alimentaria.